דף הבית » עו"ד מקרקעין » הסכם מכר מקרקעין
הסכם מכר מקרקעין
ריבוי האפשרויות להשקיע בנדל"ן פותח הזדמנויות קנייה ומכירה של נכסים לרבים. עסקת קנייה ומכירה של נדל"ן ידועה כהעסקה החשובה ביותר שאדם יכול לעשות במהלך חייו. עם זאת, דווקא בתחום זה רב הנסתר על הגלוי למרות שהנכס גלוי לעיניכם ולכאורה הוא מוכר לכם וידוע לכם שאינכם קונים חתול בשק, אבל זה רק לכאורה משום שלקראת עריכת החוזה וניסוח הסכם מכר מקרקעין יש עוד שלבים רבים של עבודה על העסקה ובדיקת הנכס שחייבים להיות לפני שאתם מבטיחים אפילו בעל פה שזהו הנכס שאתם מעוניינים לקנות.
על אחת כמה וכמה כשאתם רוצים למכור נכס למתעניינים פוטנציאליים ורוצים לוודא שאתם עושים עסקה עם מוכרים אמינים ואיתנים פיננסית ואתם תקבלו את הכסף שלכם בזמן ובמלואו. כך שהסכם זה מגן על האינטרסים של כל צד וחשוב לבדוק אותו על כל סעיפי החוק ודקויותיו מבלי לוותר על בדיקות מעמיקות.
למה חשוב לערוך הסכם מכר מקרקעין?
אחד ההסכמים החשובים ביותר שכל אדם שונה או מוכר נכס חייב לערוך אך ורק בעזרת עורך דין הוא הסכם מכר מקרקעין. אין על זה כמעט עוררין שזהו חוזה שרק אנשי מקצוע בתחום החוק צריכים לנסח ולערוך, אולם למרבה הפליאה יש רבים מדי שמנסים להגיע לזה לבד או בייעוץ משפטי חלקי או במעורבות של עורך דין של הצד שכנגד מבלי לבדוק את הזכויות שלהם עצמם או את מצב הנכס ותנאי העסקה כפי שעורך דין מטעמם היה בודק.
זהו הצד הפחות נעים של עסקאות מקרקעין וככל שמתרבות האפשרויות האלה בישראל ובעולם למשקיעים ישראלים, כך מומלץ לעשות זאת מבלי להתפשר על כך ומבלי להתנצל על זכותכם לקבל ייעוץ וייצוג משפטי. את ההסכם מנסח רק עורך דין ורצוי שזה יהיה עורך הדין מהצד שלכם שיתאם מהלכים עם עורכי הדין של הצד השני.
מה חשוב לדעת על ההסכם עצמו?
הסכם זה חייב להיערך בהתאם לחוק כלשונו. עסקאות מקרקעין ונכסי נדל"ן אמורות להיות הכי גלויות ופשוטות להבנה לפחות על פניהן – מישהו רוצה לקנות או למכור נכס, וזה אמור להיות על שמו או שם החברה שלו ותו לא. ללא סיבוכים או פיתולים שונים דרך לשם. כך שאין כאן מקום לעיגול פינות ולהגעה להבנות פרטיות עם המוכר או הקונה כדי שיהיה נוח לו בלבד, גם אם זה נשמע לכם סביר. קורה לא פעם שבגלל שיקולי תכנון מס עלולים לבקש מכם ניסוח הסכם מכר שאינו עולה בקנה אחד עם דרישות החוק.
מה כולל הסכם מכר מקרקעין?
הסכם מכר מקרקעין מתייחס לנכס מקרקעין שרוצים לקנות, למכור, להקנו בו זכויות או לשכור או להשכיר ולכן להיערך בכתב בלבד ולא בעל פה. הסכמות והבטחות בעלפה אינן תקפות כאן משום שרק חוזה כתוב מקבל תוקף משפטי. כל חוזה חייב לפרט את כל ההסכמות שהיו, גם בעל פה וזה המקום לתת להן ביטוי בכתב, וגם להתייחס לכל ההיבטים של הנכס הקשורים להעברת זכויות ולאינטרסים של הצדדים בעסקה.
חוקי החוזים חלים על הסכם זה ולכן יש לערוך אותו כך שיעמוד בכך, כולל גילוי נאות בכל הקשור לנכס אחרת זה פוגם בתקפות החוזה. לקראת החוזה עורך דין מקרקעין עורך את הבדיקות שדרושות כדי לוודא את מצב הנכס ואת בעלות המוכרים ולאחר עריכת החוזה הוא דואג להעברת הזכויות גם בטאבו, הוא לשכת רישום המקרקעין.