דף הבית » עורך דין לענייני צוואות וירושות » הסכם בין יורשים
הסכם בין יורשים
היום כבר מובן לרבים שעדיף להשאיר צוואה חוקית מסודרת וקבילה כדי להסדיר את הורשת העיזבון שלהם כראות עיניהם. גם חוקי הירושה של מדינת ישראל מתירים לכל אדם לצוות את עיזבונות כרצונו ולפי ראות עיניו, ואם אין צוואה הרי שהחוק מחלק את העיזבון לפי סדר יורשים מסוים. בדרך כלל, הצוואה אמורה לחייב את היורשים אלא שיש מקרים מורכבים שבהם היורשים מחליטים לחלק אחרת את העיזבון בדרך שמתאימה להם ונראית להם נכונה וצודקת יותר. זה יכול להיות גם במקרים שבהם הם עלולים להיפגע מהעיזבון משום שהוא ישית עליהם תשלומים שונים או מחויבויות שונות שהם אינם רוצים לקבל, ולכן מקובלת דרך נוספת לחלק עיזבון על פי הסכם בין יורשים.
מהו הסכם בין יורשים?
על פי חוק הירושה יש אפשרות לחלק את הירושה בין היורשים על פי רצונם ולא על פי רצונו של המנוח שהשאיר צוואה או לא. כלומר, גם במקרים שבהם חוק הירושה קובע מיהם היורשים ומה יקבלו. הסכם בין יורשים משנה את חלוקת העיזבון וקובע אותו מחדש על פי עקרונות או העדפות משלהם, וזה יכול לקרות במקרים שונים של עיזבון שכולל נכסים וממון רב.
למי זה נכון ומתאים?
טכנית, הסכם זה נוגע בדרך כלל לתכנון מס כדי להימנע משלום מסים שונים בירושת מקרקעי ונכסים, בדרך כלל. כשההסכם מסייע להפחית עלויות מס הוא נשמע גם הגיוני יותר ולא כהתרסה נגד הצוואה, ולכן מקובל יותר לערוך אותו כדי לחסוך במס. מלבד זאת, יש להסכם כזה השלכות גם במצבים מורכבים יותר של טענות לנישול והתנגדויות צפויות לצוואה, ולא רק ממונית. יש מקרים שבהם סכסוכים משפחתיים עלולים להפוך לסכסוכים משפטיים, ולכן הסכם כזה עשוי להביא לסיום מצבים טעונים אלה ולאפשר מתן צו ירושה. במקרים כאלה נחוץ גישור אמפתי ורגיש כדי לגשר בין הצדדים, להביא לידי הבנה והסכמה ולנסח הסכם שיוכל לענות על דרישות כל הצדדים וגם לפוגג משקעים רגשיים במידת האפשר.
מי עורך אותו?
כל ירושה וצוואה עוברים דרך רשם הירושות והצוואות ובית המשפט על מנת לאשר אותם ולכן מי שמטפל בזה חייב להיות עורך דין לענייני ירושות וצוואות. הוא היחיד שמכיר את החוק ויודע היטב בדיוק מה מותר ומה אסור וכיצד לעשות זאת כך שרשם הירושות והצוואות יוכל לקבל זאת.