דף הבית » דיני תעבורה » פסילת רישיון נהיגה
פסילת רישיון נהיגה
מלבד העובדה שעבירות מסוימות בתחום זה כרוכות גם ברישום פלילי שמכתים לכל החיים ומקשה על יכולת פרנסה וכניסה למדינות מסוימות, יש גם השלכות קשות לפסילה גם למי שמתפרנס מנהיגה או זקוק לרכב צמוד לעבודה, לימודים או לניהול שגרת חיים. יש צעדים שאפשר לנקוט כאשר מגיעים למצב הקיצוני של שלילה או פסילה וזה יכול להיעשות רק על ידי פנייה להתייעצות עם עורך דין תעבורה וליווי מקצועי שלו.
למה חשוב לטפל בפסילת רישיון מיד?
רישיון נהיגה אינו מותרות ופסילה יכולה לקלוע אתכם למצב שבו לא תוכלו לנהוג לעבודה או לשנות את כל שגרת חייכם בגלל זה. זה יכול להיות מלווה בקנסות וקורס נהיגה מונעת ובמקרים קיצוניים תידרשו אפילו לעבור ועדה במרב"ד כדי שתוכלו לחזור ולקבל את הרישיון שלכם בחזרה. חשוב לדעת שתקנות התעבורה ופקודת התעבורה ברורות מאוד במצבים שונים ולכן לא אמורים להיות מופתעים מכך שמגיעים לפסילה אם לא מטפלים בעבירות תנועה בצורה יסודית לפני כן.
מתי שוללים או פוסלים רישיון נהיגה?
יש כמה וכמה מצבים שבהם פסילה רישיון תקפה והיא יכולה להיות מוגבלת בזמן או לצמיתות ולפעמים אפילו קורית במקום. כל המקרים האלה מחייבים התייעצות עם עורך דין כדי לקבל ליווי משפטי וכדי למזער ככל האפשר את הנזק.
להלן כמה דוגמאות למקרים שבהם אפשר לפסול רישיון:
- שלילת רישיון טרם משפט – במקרים כאלה קצין משטרה בעל סמכות יכול לפסול רישיון ל-30 יום במקרה שבו יש מקום להגשת כתב אישום בגלל חשד שנעברה עבירה שבגינה אפשר לפסול רישיון. זה קורה בעיקר בגלל נהיגה בהשפעת חומרים אסורים כמו אלכוהול, אי ציות לתמרור עצור או אי מתן זכות קדימה, נהיגה ברכב לא תקין ומסוכן, עקיפה מסוכנת, מהירות מופרזת, הסעת נוסעים אסורה ובתשלום.
- פסילה מנהלית ל-60 או 90 יום – תאונת דרכים שגרמה לפגיעה בנפש או רכוש. במקרה של העמדה לדין יוכל הנהג לטעון את טיעונים בבית המשפט.
- פסילה בעקבות הרשעה במשפט – בית המשפט יכול לשלול רישיון לתקופות שונות ויש מדרג של עבירות ושל אפשרויות פסילה בהתאם להן.
מתי שוללים או פוסלים רישיון נהיגה?
יש כמה וכמה עבירות שנראות אולי פעוטות אבל בית המשפט אינו מקל בהן ראש ומחייב בענישה חמורה. אלה כל העבירות שגורמות לסכנת תאונות דרכים כמו עקיפה בחציית פס הפרדה רצוף, מהירות מופרזת כשמעל הכל עומדות העבירות שקשורות לנהיגה בעת פסילת רישיון הנהיגה או נהיגה בשכרות או תחת השפעת חומרים אסורים כגון סמים ואלכוהול.
אלו הן עבירות הנחשבות קשות ובאמת משהו שאי אפשר להיחלץ ממנו בקלות, אלא אם כן עורך מקצועי ומהתחום מצליח "לפורר" את הראיות אותן מציגה המשטרה ולהביא בכך או לזיכויי מלא, או לביטול כתב האישום כנגדכם או להפחתת העונש באופן משמעותי.
סעו בזהירות!
זה אף פעם לא סימפטי שנאלצים "להיפרד" מרישיון הנהיגה, ותהיה הסיבה אשר תהיה. כל מי שבעל רישיון נהיגה לרכב, בוודאי ישמח להעיד בפניכם, שהוא ממש לא יכול בלעדיו. באמצעות רישיון הנהיגה לרכב אפשרי להגיע למקום העבודה, לצאת לקניות, לנסוע למכון הכושר, ולהקפיץ את הילדים לחוגים, למסגרות החינוכיות ולחברים. פסילת הרישיון יכולה להרגיש ממש כמו "קטיעה של איבר חיוני", משום שהנהיגה ברכב היום יומית היא חיונית, ובכלל לא עניין של מותרות.
למי קיימת הסמכות לפסול רישיון נהיגה?
חשוב לדעת למי הסמכות לפסול רישיון נהיגה , הסמכות נתונה לארבעה גורמים ומצבים, כדלקמן –- לרשות הרישוי, למשטרת ישראל ולבית המשפט.
- רק למשטרת ישראל ולבית המשפט.
- למכון הרפואי לבטיחות בדרכים, לבית המשפט ולמשטרת מדינת ישראל.
מה הסיבות שמביאות לפסילת רישיון נהיגה מנהלתית?
הסמכות לפסול רישיון נהיגה מנהלתית נתונה בידי קצין משטרה. הלכה למעשה, כאשר השוטר מבחין ביסוד סביר להאמין, כי עברתם על חוקי התנועה, שמהווים את הסיבות לפסילת רישיון נהיגה מנהלתית, יש בידו את הסמכות לחייב אתכם להתייצב אל מול קצין משטרה. במידה והאחרון סבור כי יש מקום להגשה של כתב אישום, נוכח עבירה על חוקי התנועה, הוא יכול לפסול את רישיון הנהיגה שלכם לחודש.
ולהלן הסיבות שבגינן תיתכן פסילה של רישיון נהיגה מנהלתית –- נהיגה במהירות מופרזת, משמע – חמישים ואחת קמ"ש מעל המותר בדרכים שמחוץ לעיר, או לחלופין ארבעים ואחת קמ"ש מעל המותר בדרכים עירוניות.
- נהיגה תחת שכרות.
- נהיגה תוך כדי ביצוע עקיפה במעבר של קו הפרדה רצוף או בדרך שלא פנויה.
- נהיגה תחת השפעה של סמים או של אלכוהול.
- עבירות קשות שמוגדרות תחת הקטגוריה של נהגים חדשים.
- נהיגה במכונה בצורה שיכולה לסכן את שלום הציבור, ובכללו עוברי דרך.
- מי שלא עצר כחוק בטרם מפגש של מסילת ברזל.
- נהיגה במכונית שלא נשמעה לתמרורים כמו למשל – עצור או זכות קדימה.
- עבירה על החוק, שמקורה אי מתן זכות קדימה להולכי רגל במעבר חצייה.
עו"ד ראובן מלאך – נהיגה בשכרות