נהיגה בשכרות

תוכן עניינים

"כשאני שותה לי כוס אחת

אני חתן לבחורה אחת

כשאני שותה לי כוסותיים

אני חביבי כבר חתן לשניים

וכשאני שותה כוסות שלוש

השתיים כבר נראות לי כשלוש

וכשאני שותה כוסות ארבע

אני חוזר הבייתה על ארבע

חמש ושש זה שבע

וטבריה זה באר שבע

וחצי זהו רבע

ובחורה זה צבע

קצת משקה רבותי זה לא מזיק

אבל כמה ששותים זה לא מספיק". (שיר השיכור, נתן אלתרמן)

נהיגה תחת השפעת אלכוהול וסמים מהווה אחת העבירות החמורות והמסוכנות ביותר בתחום התעבורה הישראלי. מדי שנה, תאונות דרכים הקשורות לשכרות גובות מחיר כבד בחיי אדם, פוצעות אלפים ומותירות משפחות רבות במצב של אובדן וכאב. למרות המודעות הגוברת לסכנות הטמונות בנהיגה בשכרות, רבים עדיין מוצאים את עצמם בעימות עם החוק, ניצבים מול שוטר המחזיק מכשיר ינשוף, או במקרים חמורים יותר – מעורבים בתאונה טראגית.

לפי נתוני אור ירוק בכל שנה מתרחשות כ- 245 תאונות דרכים בממוצע בשל נהיגה בשכרות/סמים ובהן נפגעים כ-407 בני אדם שזה יותר מנפגע אחד בכל יום בממוצע. בכל שנה נהרגים תשעה בני אדם בממוצע בתאונות דרכים הקשורות לאלכוהול/סמים ו-31 נפצעים קשה. למרות חוק 0% אלכוהול (לאוכלוסייה מיוחדת  ראו בהמשך מאמר זה)– 68 נהגים צעירים נפגעים בממוצע בכל שנה בתאונות דרכים בשל נהיגה בשכרות/סמים. עוד עולה מהנתונים כי 65% מתאונות הדרכים במעורבות אלכוהול/סמים אירעו בכבישים בינעירוניים וכי על פי המועצה האירופית לבטיחות בדרכים, לפחות 5,000 בני אדם היו יכולים להינצל מתאונת דרכים לו לא היו שיכורים.

השפעת אלכוהול בנהיגה

עורכי דין המתמחים בדיני תעבורה נתקלים מדי יום בלקוחות שחייהם השתנו באופן דרמטי בעקבות החלטה רגעית ושגויה. בין אם מדובר באזרח נורמטיבי שהחליט "לקחת סיכון" לאחר שתיית אלכוהול מעבר למותר, או בנהג צעיר שלא הפנים את חומרת ההשלכות של נהיגה אחרי בילוי – התוצאות עלולות להיות הרסניות הן מבחינה אישית והן מבחינה משפטית. כך, גם בנוגע לסמים. חשוב לזכור כי בניגוד לאלכוהול, שאריות סמים נשארות בגוף זמן ממושך יותר, לתקופה של כ-21 ימים ומי שבדמו נמצאו שרידים, עשוי לעמוד לדין ולשלם על כך ביוקר. 

חשוב להבין כי מעבר לסכנה המיידית והברורה לחיי אדם, להרשעה בעבירת נהיגה בשכרות יש השלכות ארוכות טווח על חייו של הנאשם. אלו כוללות:

  • שלילת רישיון נהיגה לתקופות ממושכות, לעתים אף לשנים.
  • עלות כספית להוצאת רישיון מחדש על כל המשתמע מכך.
  • קנסות כבדים שעלולים להגיע לעשרות אלפי שקלים.
  • מאסר בפועל במקרים חמורים או בעבירות חוזרות.
  • רישום פלילי שאיננו נמחק ושעלול להשפיע על תעסוקה עתידית ואפשרויות נסיעה לחו"ל.
  • השלכות ביטוחיות, שמשמען עלייה משמעותית בפרמיות ביטוח הרכב.
  • השפעה על מעמד חברתי ומקצועי: במיוחד עבור בעלי מקצועות הדורשים אמון ציבורי.

נהיגה תחת השפעת סמים

בניגוד לנהיגה בשכרות או לנהיגה תחת השפעת אלכוהול, עבירות שמקנות לשוטרים את הסמכות לעצור ולבדוק את הנהג בכל עת, במקרה של נהיגה תחת השפעת סמים, יכולים השוטרים לבדוק את הנהג רק במקרים מסוימים. מקרים אלו כוללים מידע מודיעיני מבוסס בידי המשטרה על כך שהנהג נוהג תחת השפעת סמים או כאשר ישנו חשד סביר לכך שהנהג נמצא תחת השפעת סמים. על פי סעיף 71 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים) מותר לשוטר לערוך חיפוש ברכב כאשר קיים חשד לביצוע עבירה בת מעצר הקשורה לרכב. 

במידה וקיים חשד כי הנהג נוהג תחת השפעת סמים, רשאי השוטר לדרוש ממנו לתת דגימת שתן או דם לצורך גילוי של הסם, סוג הסם והכמות. באשר לדגימות אלו, ישנה חובה חוקית למסור אותן לפי דרישת השוטר. במקרים בהם הנהג יסרב או יכשיל את הבדיקה הוא צפוי לעמוד לדין על סירוב להיבדק ומשמעות הדבר שנהג תחת השפעת סמים או אלכוהול, כלומר הוא ייחשב כשיכור כאשר העבירה המיוחסת לו תהיה ברף הגבוה, כלומר נהיגה בשכרות (ולא נהיגה תחת השפעה).

מידע על החוק - נהיגה בשכרות

החוק הישראלי מתייחס בחומרה רבה לעבירות נהיגה בשכרות, כאשר הגבול החוקי עומד על ריכוז אלכוהול של 50 מיליגרם אלכוהול ב-100 מיליליטר דם, או 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. עבור אוכלוסייה מיוחדת שכוללת נהגים צעירים, נהגים חדשים, נהגים מקצועיים (רכב מסחרי או ציבורי) ומורה לנהיגה (בעת שהוא בתפקיד או משמש כמלווה), הרף אף נמוך בעשרות מונים.

במקרה של חשד לנהיגה בשכרות, לשוטרים יש סמכות לבצע בדיקת ינשוף בצד הדרך. סירוב לבדיקה זו נחשב כהודאה בעבירה וגורר ענישה חמורה לא פחות מנהיגה בשכרות עצמה ובתוך כך (אך לא רק) פסילת מינימום של שנתיים, אלא אם כן יחליט ביהמ"ש, בנימוקים מיוחדים להפחית מרף זה של פסילת מינימום שנתיים רישיון הנהיגה למי שהורשע בנהיגה בשכרות. במקרים של תאונות דרכים עם חשד לשכרות, ייתכן שתידרש גם בדיקת דם לקביעת רמת האלכוהול ואם יורשע בסופו של יום – העונש של פסילת מינימום של שנתיים רישיון נהיגה יעלה לשלוש שנים, ארבע שנים וכן הלאה.

חשוב לציין כי למרות חומרת העבירה, קיימות דרכים להתמודדות משפטית עם האשמות של נהיגה בשכרות. עורך דין מנוסה בדיני תעבורה יכול לבחון את נסיבות המקרה, לבדוק אם נפלו פגמים בהליך איסוף הראיות, ולבנות אסטרטגיה משפטית מתאימה. זו יכולה לכלול טיעונים להקלה בעונש, הסדרי טיעון, או במקרים מסוימים אף ניסיון לביטול האישומים.

נהיגה בשכרות | עו"ד תעבורה ראובן מלאך

אלכוהול בנהיגה – סירוב לבדיקת ינשוף

על רקע הנתונים העגומים, המשטרה מגבירה את מאמציה במאבק בתופעת הנהיגה בשכרות, בעיקר בסופי שבוע ובקרבת מתחמי בילוי. נהגים רבים מוצאים את עצמם עומדים מול שוטר במחסום, לא תמיד בטוחים מה זכויותיהם ומה חובותיהם.

הדבר הראשון שנהג מתבקש לעשות במחסום שכרות הוא לנשוף למכשיר קטן הנקרא "נשיפון". מכשיר זה משמש כאינדיקציה ראשונית לנוכחות אלכוהול. חשוב לדעת כי אין חובה חוקית לבצע בדיקה זו, אך סירוב עלול להוביל לחשד בשכרות. אם התוצאה תקינה, הנהג משוחרר לדרכו. אולם, אם התוצאה מעלה חשד, הנהג יעבור לשלב הבא של הבדיקות.

בשלב הבא, השוטרים עשויים לבקש מהנהג לבצע מבחני ביצוע כמו הליכה בקו ישר או נגיעה באף עם קצה האצבע בעיניים עצומות ועוד. גם כאן, אין חובה חוקית לבצע מבחנים אלו.

הבדיקה היחידה שהחוק מחייב את הנהג לבצע היא בדיקת ינשוף – מכשיר הנמצא בניידת המשטרה או בתחנה, או לחלופין בדיקת דם בבית חולים. סירוב לבדיקת ינשוף, או כישלון מכוון בהן, נחשב כאילו הנהג שיכור ברמה הגבוהה ביותר על פי החוק.

ההבדל בין נהיגה בשכרות לנהיגה תחת השפעת אלכוהול

חשוב להבין כי החוק הישראלי מבחין בין שתי עבירות הקשורות לצריכת אלכוהול ונהיגה: "נהיגה בשכרות" ו"נהיגה תחת השפעת אלכוהול". למרות שלעתים משתמשים במונחים אלה באופן חלופי, קיים הבדל משמעותי ביניהם מבחינה משפטית.

נהיגה תחת השפעת אלכוהול: בעוד שבעת שנהג הורשע בנהיגה בשכרות צפוי הוא לפסילת רישיון הנהיגה למינימום שנתיים כאמור לעיל, הרי באם בייצוג נכון יומר סעיף הנהיגה בשכרות לנהיגה תחת השפעת אלכוהול עונש הפסילה מתחיל משלושה חודשי פסילה מינימום.  

בישראל, שיכור מי שנמצא בדגימת אוויר נשוף 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר נשוף או מי שבדגימת דם של מאה מיליליטר נמצא 50 מיליגרם אלכוהול. 

אצל האוכלוסייה המיוחדת, כמו למשל נהגים חדשים, מספיק שיימצא אלכוהול בריכוז העולה על 50 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף, או ריכוז העולה על 10 מיליגרם אלכוהול ב-100 מיליליטר על מנת שהנהג ייחשב כמי שנהג בשכרות. 

בנוסף, נהג יכול להיחשב כ"שיכור" גם אם הוא מראה סימנים ברורים של שכרות, גם אם לא נמדדה רמת האלכוהול בדמו, כגון נהיגה בזיג זג, פגיעה במדרכה או אי תנועה, כשל בבדיקת המאפיינים ועוד.

עונשים על נהיגה תחת השפעת אלכוהול

מי שהורשע בנהיגה תחת השפעת אלכוהול צפוי לשלילת רישיון לתקופת מינימום של שלושה חודשי פסילת רישיון הנהיגה, לקנס כספי כמו גם אפשרות למאסר על תנאי.

עונשים על נהיגה בשכרות

כאמור החוק קובע כי מי שהורשע בנהיגה בשכרות ייפסל רישיון הנהיגה שלו מינימום לשנתיים (עונש מופחת מכך יצריך הסבר של בית המשפט למה סטה מהקבוע בחוק). משכך, אותו נהג שהורשע בנהיגה בשכרות ייאלץ עם תום תקופת פסילת רישיון הנהיגה שלו להוציא מחדש רישיון נהיגה, על כל המשתמע מכך. בנוסף, צפוי העונש לכלול גם קנסות כבדים יותר כמו גם אפשרות למאסר בפועל, במיוחד במקרים חוזרים או כאשר נגרמה תאונה.

חשוב לציין כי בשני המקרים, העונש עלול להיות חמור משמעותית אם מדובר בעבירה חוזרת, אם נגרמה תאונה, או אם היו נסיבות מחמירות אחרות.

ההבדל בין נהיגה תחת השפעת סמים לבין נהיגה תחת השפעת אלכוהול

במקרה של נהיגה תחת השפעת סמים, נדרש לשוטר חשד מסוים על מנת לעצור ולבדוק את הנהג, או מידע מודיעיני לגביו. זאת, בניגוד לנהיגה תחת השפעת אלכוהול, במסגרתה מוסמך השוטר לעצור כל נהג ולבדוק אותו. 

בנוסף, בעוד כאשר מדובר על עבירה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול ישנה חלוקה לאוכלוסייה רגילה ולאוכלוסייה מיוחדת, הן אינן קיימות כאשר מדובר על נהיגה תחת השפעת סמים. אין כל הבדל בטיפול בין נהג חדש לבין כל נהג אחר. 

הענישה במקרה של נהיגה תחת השפעת סמים כוללת שלילת רישיון נהיגה למשך שנתיים לפחות, זאת, לצד עונשים נוספים כמו מאסר, מאסר על תנאי, פסילה על תנאי וקנס כספי. ככל ומדובר בעבירה שניה של הנהג רישיונו צפוי להיפסל לתקופה העולה על שתיים ואף שלוש…

נהיגה בשכרות או תחת השפעת סמים - חשיבות הייעוץ המשפטי

ההבחנה בין נהיגה תחת השפעת אלכוהול לבין נהיגה בשכרות היא קריטית מבחינה משפטית. בעוד ששתי העבירות חמורות ומסוכנות, החוק מתייחס לנהיגה בשכרות בחומרה רבה יותר. עורך דין המתמחה בדיני תעבורה יכול לסייע בהבנת ההבדלים הללו ובבניית אסטרטגיה משפטית מתאימה בהתאם לנסיבות הספציפיות של כל מקרה.

בכל מקרה, החשוב מכל הוא להימנע מנהיגה לאחר שתיית אלכוהול, גם אם מדובר בכמות קטנה. הסיכון לחיי אדם, כמו גם ההשלכות המשפטיות והאישיות, אינם שווים את הסיכון.

עורך דין נהיגה בשכרות - ראובן מלאך

עו"ד ראובן מלאך הוא בעל ניסיון רב בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות תעבורה שונות, ובפרט בעבירות הקשורות בנהיגה בשכרות או תחת השפעת אלכוהול. 

בעבירות מסוג אלו ישנה חשיבות יתרה לייעוץ המשפטי שתקבלו וייעוץ זה משמעותי להמשך ההליכים בעניינכם. משכך, במידה ונעצרתם, נחשדתם או אף הואשמתם בעבירות אלו אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר בהקדם על מנת שנוכל לסייע לכם להגיע לתוצאה המשפטית הטובה ביותר עבורכם. 

מספר זה הינו מספר וירטואלי, שהוא חלק משירות תוכן המופעל על ידי זאפ גרופ בע"מ ומפנה את המתקשר לבית העסק.
משתמש העושה שימוש במספר הווירטואלי, מסכים כי החברה תהא רשאית לשמור את מספר הטלפון ממנו התקשר, לכלול אותו במאגר מידע או ליצור באמצעותו קשר עם המשתמש, וכן כי המספר עשוי להשתנות מעת לעת.

מספר הטלפון הרגיל של בית העסק הוא 04-9000754
דילוג לתוכן